Nyheter

Brunost

I motsetning til hvitost, som finnes over hele verden, er brunost i en særklasse for Norge. Det er faktisk bare vi nordmenn som har skjønt dette med brunost. Og det har vi gjort i mer enn 135 år. Det er kanskje ikke så rart at brunosten er kåret til det norskeste av det norske?

Publisert

Brunost er et tørrstoffrikt konsentrat av en blanding av myse, melk og fløte. Avhengig av melketype og fettinnhold får en forskjellige ostetyper.Myse er det viktigste råstoffet til brunost. Myse innholder alle melkens bestanddeler utenom ostestoffet som hvitosten lages av. Etter rensing og pasteurisering blandes mysen med melk og fløte etter en bestemt resept, slik at den ferdige osten skal få riktig sammensetning. Det finnes mer enn ti forskjellige brunosttyper på markedet, og vi ser også helt klare preferanser hos forbruker på ulike kanter av landet.Gudbrandsdalsostene er blandingsoster med minst ti prosent geitemelk pr. kg ost. I tillegg til de vanlige gudbrandsdalsostene fra Tine og Synnøve Finden, hører den litt mørkere Heidal og lysere Misvær til i denne gruppen.Ekte geitost lages bare av råvarer fra geitemelk, mens fløtemysost lages av melk, fløte og myse fra ku.

Powered by Labrador CMS