Alle økologiske produksjoner er telt og dokumentert, inkludert disse lammene. Foto: Debio/Espen Seierstad

Nyheter

Positiv utvikling for øko-landbruk

2022 var et godt år for økologisk produksjon, med økning på de fleste av Debios sertifiseringsområder. Antallet virksomheter, godkjent etter den offentlige økologiforskriften, økte med 3,61 prosent.

Publisert Sist oppdatert

Det skriver Debio i en pressemelding. Innen økologisk landbruk går både areal og antallet godkjente virksomheter i 2022 opp, med henholdsvis 2 og 0,87 prosent sammenlignet med året før. Den positive utviklingen i areal kommer av en økning i jord i karens, som betyr at den er under omlegging til økologisk drift.

Mens eksisterende øko-areal går ned med 0,8 prosent, øker det totale arealet når man inkluderer områder under omlegging med 2,0 prosent (fra 451 120 til 460 064 daa). Det er fylkene Agder, Innlandet og Troms og Finnmark og Vestfold og Telemark som står for de største økningene.

Landbruksarealet som helhet økte i 2022 med 0,1 prosent ifølge de foreløpige tallene fra Statistisk Sentralbyrå (SSB). Sammenlignet med disse, utgjør økologisk landbruk 4,7 prosent av samlet jordbruksareal i 2022, inkludert areal under omlegging. Vestfold og Telemark er fylket med høyest andel økologisk landbruk (8 %), fulgt av Trøndelag og Viken (inkl. Oslo), (6,3 % for begge). Rogaland er fylket med lavest øko-andel (0,8 %).

– Vi har i flere år sett en økning innen andre sertifiseringsområder enn landbruk og vi er naturligvis glade for at vi ser en positiv endring også her. Samtidig gjør én svale ingen sommer. Året må ses i sammenheng med tidligere år, og vi har i lang tid ligget etter våre naboland og EU generelt, sier daglig leder i Debio, Ole Petter F. Bernhus, i meldingen.

Antallet primærprodusenter øker i 2022 fra 1957 til 1974. I oppgangen finner vi 118 innmeldte og 101 utmeldte virksomheter. Ved utmelding oppgir virksomheten en begrunnelse.

– Opphør av gårdsdrifta, utfordringer knyttet til omsetning av varer som økologiske og tilskuddsordninger som ikke oppleves å kompensere for merarbeidet, er tre av forklaringene virksomheter oppgir år etter år. Vi er svært glade for å se at flere nye aktører nå ønsker å satse på økologisk landbruk, men bøndene er også avhengige av at stat og markedet følger opp, kommenterer Bernhus.

Debio bruker økologisk melkeproduksjon som et eksempel. Som Landbruksdirektoratet har vist i en rapport fra 2021, eksisterer det flaskehalser for omsetning av økologisk melk som gjør at kun 54,5 prosent av økomelka faktisk omsettes som økologisk. Antallet økologiske melkekyr synker jevnt og falt fra 7613 i 2021 til 7364 dyr i 2022.

Innen foredling, import og omsetning øker antallet godkjente virksomheter fra 1206 til 1289, en økning på 6,9 prosemt. Dette sertifiseringsområdet har økt hvert år siden 2003.

Det har vært en nedgang i virksomheter som benytter valørmerkeordningen for servering, fra 260 til 242 virksomheter. Nedgangen skyldes dels at én aktør med 23 underenheter meldte seg ut.

Valørmerkeordningen kan også benyttes for dagligvarehandelen og innen denne sektoren øker antallet godkjente virksomheter fra 8 til 13.

­

Powered by Labrador CMS