Nordmenns totale forbruk av kjøtt er nå på det laveste nivået siden 2006.
Nordmenns totale forbruk av kjøtt er nå på det laveste nivået siden 2006.

Forbruket av rødt kjøtt fortsetter nedover

Ikke siden 1993 har vi spist så lite rødt kjøtt, viser rapporten «Kjøttets tilstand 2024» fra bransjeorganisasjonen Animalia.

Publisert Sist oppdatert

Rapportenble lagt fram onsdag 30. oktober av Animalia, som eies av Nortura SA (66 %) og Kjøtt- og fjørfebransjenslandsforbund (34 %).

Forbrukstallene fra 2023 viser en nedgang i konsumet av rødtkjøtt på 6,9 prosent, skriver Animalia i en pressemelding.

55,1 kilo per person

Beregnet reelt forbruk av kjøtt var 55,1 kg (rå vare, tilsvarer37,6 tilberedt vare) per person i 2023 – en reduksjon på 5 prosent fra 2022. Detteer det laveste tallet siden 2006.

Rapporten forteller at forbruket av fjørfe har værttilnærmet stabilt, mens det har vært en nedgang for storfe, svin og småfe.

– Mens forbruket av hvitt kjøtt og egg holder seg stabilt,ser vi en nedgang i forbruk av rødt kjøtt på 6,9 prosent fra 2022 til 2023.Samtidig indikerer foreløpige tall fra 2024 en mer stabil situasjon, sier KarianneSpetaas Henriksen, fagsjef i ernæring i Animalia.

Utslagene er særlig tydelige for rødt kjøtt: 37,6 kilo perperson er det laveste siden 1993, da forbruket var 38,5 kilo. Toppåret var i2007, da spiste vi i gjennomsnitt 44,8 kilo rødt kjøtt.

Press fra flere kanter

– Dyrtiden i 2023 hadde trolig innvirkning på matvalgenevåre, og samtidig pågikk samfunnsdebatten om nye kostråd for fullt. Det rødekjøttet har vært under press fra flere kanter. Selv om kjøttforbruket har gåttnoe ned de siste to årene, er det for tidlig å slå fast om dette er enlangsiktig trend, sier fagsjefen i Animalia.

I rapporten presenteres også resultater fra Animalias årligeholdnings- og tillitsundersøkelse.

Undersøkelsen ble gjennomført i juni i et representativtutvalg på 1000 personer og viser klart at den generelle tilliten til norskkjøtt- og fjørfebransjen og norske kjøtt- og fjørfeprodukter er stabilt høy.

Økt oppslutning om selvforsyning

På spørsmål om viktigheten av kjøtt- og eggproduksjon forselvforsyning, matsikkerhet og beredskap, svarer 82 prosent av de spurte at deter viktig at vi er mest mulig selvforsynte med mat i Norge.

– Denne andelen har økt jevnt siden 2021. I åretsundersøkelse svarer hele 59 prosent at produksjonen av kjøtt og egg bør øke medtanke på selvforsyning og beredskap. Det er en økning på rundt 10 prosent fra2023-undersøkelsen, sier Henriksen.

Powered by Labrador CMS