Lederen av statens forhandlingsutvalg Viil Søyland (t.v.) la forrige torsdag fram tilbudet til bondeorganisasjonene. Bjørn Gimming er forhandlingsleder for bøndene og leder i Norges Bondelag. Til høyre Kjersti Hoff i Norsk Bonde- og Småbrukarlag.

Nyheter

Jordbruksforhandlingene: Bøndene vurderer veien videre

Bøndene og staten har brukt en halv uke på å gå gjennom tilbud og krav. De reelle forhandlingene har ennå ikke startet.

Publisert Sist oppdatert

Fristen for å komme til enighet er mandag 16. mai.

– Det har vært prosedyrer i dag, og nå sitter delegasjonene hver for seg og vurderer og oppsummerer, skriver kommunikasjonssjef Lise Boeck Jakobsen i en tekstmelding til NTB onsdag ettermiddag.

Leder Kjersti Hoff i Norsk Bonde- og Småbrukarlag sier de nå vurderer veien videre.

– Det er mye igjen i forhandlingene, og ingenting er landet, skriver hun i en melding.

Prosedyrene er prosessen der partene går gjennom dokumentene og forklarer krav og tilbud i detalj. Først etter dette starter selve forhandlingene om jordbruksavtalen.

Regjeringen la fram sitt tilbud torsdag forrige uke, og dagen etter meldte bondeorganisasjonene fra at de vil forhandle. De første møtene ble holdt i helgen, ifølge Nationen.

Statens tilbud utgjør totalt 10,15 milliarder kroner, noe som er et rekordhøyt beløp. Men en stor andel av dette skal gå til å dekke opp for den høye kostnadsveksten, blant annet på gjødsel og strøm.

Bøndene har krevd 11,5 milliarder kroner. En del av dette er en økning i inntektene til bøndene på 100. 000 kroner, på toppen av forventet lønnsvekst i år. Målet er å ta igjen lønnsgapet mellom bønder og andre grupper i samfunnet.

(©NTB)

­

Powered by Labrador CMS