Om kort tid avvikles produksjonen av Salma.

Avvikler Salma-produksjonen

Salma-laksen forsvinner fra butikkhyllene. Høye råstoffpriser og dyrtid tvinger Bremnes Seashore til å avvikle hele Salma-produksjonen.

Publisert Sist oppdatert

Bremnes Seashore har i dag informert sine ansatte om at selskapet vil avvikle produksjonen og salget av Salma-produkter.

– Salma er en veldig sterk merkevare, så dette er ingen enkel beslutning, sier konsernsjef Linda Litlekalsøy Aase i Bremnes Seashore til Dagligvarehandelen.

Manglende lønnsomhet

– Hva er årsaken?

– Det handler om manglende lønnsomhet på et produkt vi har solgt i mange år. Vi er inne i en dyrtid, og det er blitt et mindre marked å selge produktene til. Samtidig er råstoffprisene gått opp, og da går prisen på vårt produkt opp, også. Kompleksiteten i det å produsere og forvalte en slik merkevare, er rett og slett ikke lønnsom lenger, utdyper konsernsjefen.

– Hvor lenge til skal dere produsere Salma?

– Vi er i en prosess for å bestemme sluttdato, men det blir ikke lenge til, sier Aase.

Vi er i en prosess for å bestemme sluttdato, men det blir ikke lenge til

Peker på rammevilkår

I en pressemelding fra selskapet heter det at avgjørelsen bygger på en vurdering av hva som best sikrer Bremnes Seashores videre utvikling innenfor de rammevilkårene som markedet og myndighetene legger.

– Salma har vært er eventyr som har satt norsk laks på verdenskartet og skapt stor stolthet i hele organisasjonen. Men økonomiske realiteter gjør at vi ikke lenger kan forsvare videre satsing på Salma.

Salma-satsingen har gått med underskudd de siste årene. Prognosene viser at dette vil fortsette, med tap på flere titalls millioner kroner årlig.

Konsernsjefen legger til at det ikke hadde vært til ulempe om myndighetene hadde lagt bedre til rette for norsk eierskap og foredling i Norge, blant annet ved å unngå økte skatter, og heller styrke rammevilkårene for foredling.

100 blir berørt

Avviklingen av Salma-produksjonen frigjør ressurser som skal styrke satsingen på annen laks. Men det vil også føre til at mer enn 100 ansatte blir berørt.

– Dette er en svært tung beskjed å gi, spesielt nå rett før jul. Vi skal sikre en ryddig og rettferdig prosess i tett samarbeid med de tillitsvalgte, understreker Aase.

Stor betydning

Hovedeier Olav Svendsen understreker hvor mye Salma har betydd:

– Salma har ikke bare betydd mye for oss som organisasjon, men også for mange andre mennesker. Jeg vil rette en stor takk til alle som har bidratt til å gjøre Salma til et produkt som har inspirert både lokalt og nasjonalt. Produktet har vært en viktig del av norsk matkultur, og vi er stolte av det vi har oppnådd.

Svendsen tar ikke munnen for full. Salma har gått sin seiersgang også internasjonalt. Til og med på Paul Bocuse sin restaurant i Lyon har Salma stått på menyen. Større anerkjennelse enn det, er det knapt mulig å få.

Powered by Labrador CMS