– Vi ønsker en faktabasert debatt om matpriser i Norge. Derfor har vi bedt Menon Economics om å undersøke hvor i verdikjeden for mat pengene havner, forklarer bransjedirektør Bendik Solum Whist i Virke Dagligvare. Foto: Lise Åserud / NTB

Nyheter

Vil utrede om et forbud mot usaklig prisdiskriminering bryter med EØS-avtalen

Nærings- og fiskeridepartementet skal bestille en ekstern utredning for å finne ut om et norsk forbud mot usaklig prisdiskriminering i dagligvarebransjen er i strid med EØS-avtalen.

Publisert Sist oppdatert

­31. mai i år ba Stortinget regjeringen om å sende på høring en midlertidig forskrift om forbud mot usaklig prisdiskriminering i dagligvarebransjen. 25. oktober ble følgende alternative forslag lansert, med høringsfrist 16. desember:

  • Alternativ I forbyr leverandører med vesentlig markedsmakt å diskriminere på pris uten at det kan begrunnes saklig.
  • Alternativ II forbyr usaklig prisdiskriminering dersom det begrenser eller er egnet til å begrense konkurransen. I dette forslaget åpnes det for at Konkurransetilsynet kan vurdere flere leverandørers avtaler under ett. Det kan bidra til en mer effektiv håndheving enn dagens regler, mener Nærings- og fiskeridepartementet.

I sitt vedtak fra mai ba Stortinget regjeringen samtidig om å komme tilbake med resultatene av høringsrunden og forslag til videre oppfølging innen utgangen av 2022. Det skjedde nå i brevs form – fra næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) til Stortingets næringskomité.

Strengere nasjonale regler mulig?

I brevet fra 21. desember kommer det fram at regjeringen vil innhente en ekstern utredning «ettersom forslagene (om usaklig prisdiskriminering, red. anm.) reiser komplekse spørsmålet om handlingsrommet i EØS-avtalen. Formålet er å utrede om EØS-konkurranselovens § 7 annet ledd begrenser adgangen til å ha strengere nasjonale regler om prisdiskriminering enn det som følger av EØS-avtalen artikkel 53.

Næringsministeren understreker dessuten at «den videre oppfølgingen av forslagene har høy prioritet, og vil avhenge av blant annet høringsinnspillene og handlingsrommet i EØS-avtalen».

Stort engasjement

Diskusjonen rundt den planlagte reguleringen av konkurranseforholdene i dagligvarehandelen har sørget for et stort engasjement, både blant politikerne og bransjeaktørene. Per 21. desember hadde det kommet inn 53 skriftlige høringsinnspill. Departementet har dessuten hatt innspillmøter, både før og etter at høringsnotatet med forslagene ble offentliggjort 25. oktober.

Pakke på fire tiltak

Som Mat og marked skrev tidligere, består regjeringens foreslåtte tiltakspakke for å bedre konkurransen i dagligvaremarkedet av disse fire grepene:

Usaklig prisdiskriminering

To alternative forslag til forskrift mot prisdiskriminering ble sendt på høring 25. oktober, med høringsfrist 16. desember 2022. Regjeringen lovet å komme tilbake til Stortinget med en foreløpig tilbakemelding innen utgangen av inneværende år.

Forslag om å forby negative servitutter

Høringsfristen for regjeringen forslag om å forby negative servitutter og eksklusive leieavtaler som er egnet til å begrense konkurransen i dagligvaremarkedet var 5. oktober. Nærings- og fiskeridepartementet vurderer for tiden høringssvarene og den videre prosessen framover.

Utredning av egne merkevarer (EMV) og vertikal integrasjon

Regjeringen vil utrede virkningene som vertikal integrasjon og kjedenes egne merkevarer (EMV) har for konkurransesituasjonen, prisene og utvalget i dagligvarebransjen. Arbeidet er begynt. Et oppdrag om en ekstern utredning vil bli lyst ut i løpet av kort tid, opplyste Nærings- og fiskeridepartementet i slutten av oktober.

«Hvorvidt vertikal integrasjon og kjedenes egne merkevarer (EMV) har flest positive eller negative virkninger for konkurransen i dagligvaremarkedet er omdiskutert», skriver Jan Christian Vestre i brevet til Stortinget.

«På bakgrunn av dette er vi i ferd med å lyse ut et oppdrag om omfang og virkninger av dagligvarekjedenes egne merkevarer, slik at vi får et godt kunnskapsgrunnlag for å vurdere eventuelle tiltak», heter det videre.

Markedsetterforskningsverktøy

Nærings- og fiskeridepartementet har påbegynt arbeidet med å utrede behovet for og eventuell utforming av et nytt markedsetterforskningsverktøy til Konkurransetilsynet. Forslaget skal bli sendt på egen høring i løpet av vinteren.

Varsler ytterligere tiltak

I brevet fra 21. desember varsler Jan Christian Vestre også at regjeringen vurderer enda flere grep, for eksempel tiltak om tilgang til grossisttjenester.

«Alle tiltakene vi vurderer omfatter kompliserte problemstillinger, som innebærer krevende vurderinger. Regjeringen er derfor opptatt av at det gjøres et grundig arbeid, slik at vi finner gode tiltak som bidrar til tøff konkurranse til det beste for forbrukerne», understreker næringsministeren.

Powered by Labrador CMS