– Dommerne hadde tre fantastiske dager med spennende smaker fra hele landet. Dommerne er imponert over nivået i årets konkurranse og synes det er gledelig å se den utviklingen som finner sted blant norske mat- og drikkeprodusenter. Vi er stolte av alle de flotte produktene og har utrolig respekt for alt arbeidet som ligger bak hvert enkelt av dem. Det er ekstra gledelig at alle landets fylker er representert med delfinalister videre i konkurransen. Dette viser at konkurransen favner bredden av produkter fra hele landet, sier leder av Det Norske Måltid, Kristin Austigard.
Annonse
Spør i butikken
Finalistene ble offentliggjort 3. september.
– Det varmer hjertet å se alt engasjementet og heiaropene som de norske produsentene får, når de går videre i konkurransen. Vi håper forbrukerne legger merke til hvem som blir løftet frem og etterspør produktene i butikkene. På denne måten bidrar vi alle til å heie på norsk mat og drikke og sørge for at utsalgsstedene prioriterer å ta inn norske kvalitetsprodukter i sitt sortiment, sier Austigard.
Store og små produsenter
Det Norske Måltid er åpent for alle landets produsenter, kravet er at produktet skal være allment tilgjengelig.
– Derfor er det også kjekt å se at blant annet Tine meieriet Selbu er representert med folkefavoritten Selbu blå, i sterk konkurranse med mindre meierier rundt om i landet. Det Norske Måltid har som mål å heie frem det ypperste innen norsk mat og drikke uavhengig av størrelsen på bedriften, sier Austigard.
21.-23 september kåres årets finalister, topp tre i hver kategori. Fortsatt er produsenter fra alle landets fylker med. Hvem som vinner kategoriene, avgjøres av finalejuryen, som i år skal jobbe i Svolvær den 20. oktober. Vinnerne offentliggjøres først under selve finalearrangementet i Stavanger 3. februar 2022.
Her er delfinalistene:
Årets drikk
100% Aroma – Alde, Vestland
Cuba Kuba – Grimstad brusfabrikk, Agder
Eplemost Discovery – Fiskum fruktpresseri, Viken
Kirsebær og bringebær med eple – Røyse Bærpresseri, Viken
Sider av søte eple frå Lærdal – Lærdal Sideri, Vestland
Svans – Alde, Vestland
Om Det Norske Måltid
Siden 2020 et nasjonalt omdømmearrangement for norsk mat og drikke, og et viktig ledd i arbeidet med å utvikle Matnasjonen Norge. Produktene må være tilgjengelig for salg for allmennheten.
Deltakelse i konkurransen kan ha stor betydning fordi det bidrar til økt vekst, kompetansebygging og synliggjøring av norske mat- og drikkeprodusenter.
Den årlige finalen i Stavanger får gjerne stor nasjonal oppmerksomhet, og deles 3. februar 2022 ut for 14. gang.