5. februar er det finale i Det Norske Måltid (DNM) i Stavanger, sesong 13. Det er sjuende gang for Kristin Austigard, daglig leder for DNM.
Annonse
Hevet status
Regjeringen og landbruks- og matminister Olaug Bollestad har bidratt til å heve statusen til DNM, som har fått plass i jordbruksavtalen som et nasjonalt omdømmearrangement, på linje med Grüne Woche og Matstreif.
Rogaland gjør det skarpt i konkurransen, hele 9 av de 40 produsentene i finalen hører hjemme i landbruks- og matministerens hjemfylke.
− Det er inspirerende å se store og små produsenter fra hele landet konkurrere på lik linje, for å tilby det ypperste fra matnasjonen Norge, sier Olaug Bollestad.
Alle de 40 finalistene kan bruke finaleplassen til å markedsføre varene sine med eget gullmerke fra DNM på emballasjen og i trykte og digitale kanaler.
Annerledes semifinale
Mer enn 300 produkter var påmeldt konkurransen, ny rekord. Etter semifinalene på Code restaurant i Oslo 15.-17. september står det 40 finalister igjen. Normalt arrangeres semifinalen Norge rundt, men også for DNM har koronaen konsekvenser.
Juryene i de 13 kategoriene er hentet blant Norges beste fagfolk på sine områder.
– Alle deltakerne får en grundig tilbakemelding, slik at de får muligheten til å forbedre seg til neste gang, sier Austigard.
Smak og konsistens er aller viktigst for juryen, men også utseende, visuelt inntrykk og informasjon om geografisk tilhørighet for produsent og råvarer vurderes.
Unntak forekommer
Normalt er det tre finalister i hver av de 13 kategoriene. Juryen for Årets ost måtte utvide finalen til fire produkter:
– Årsaken er rett og slett at dommerne mente at alle fire måtte få den fortjente finaleplassen. Nivået var så jevnt og høyt at de ikke kunne ta bort en av dem, sier Austigard.
Her er finalistene
Dette er de 40 produktene som kjemper om de gullet i de 13 kategoriene i Det Norske Måltid.
Årets grønne
Blomkarse mikrogrønt fra Smågrønt, Stavanger, Rogaland
Gråblå østerssopp fra Topp Sopp, Jåttå, Rogaland
Stripetti fra Lærdal Grønt, Lærdal, Vestland
Årets grønne foredlet
Tindved sorbet med einerbær og nype fra Siddis Gelato, Stavanger, i Rogaland
Nyhuus Plommesyltetøy fra Nyhuus Gard, Gvarv i Telemark
Eplesidereddik frå Hardanger, Ulvik Frukt & Cideri, Ulvik i Hordaland
Årets kjøtt
Vaktel fra Strand Gård fra Tau, Rogaland
Lammecarré fra Klostergarden på Mosterøy, Rogaland
Tomahawk av melkefora Angus/Wagyu kalv fra Nyyyt i Bjerkreim, Rogaland
Årets kjøtt foredlet
Vikedal spekeskinke, einerrøkt modnet 3,5 år fra Vikedal Gårdsmat, Rogaland
Hockey fra Ask Gård i Jevnaker, Viken
Tind marinert & speket lammelår fra Grilstad, Viken
Årets meieriprodukt
Smør fra Valmsnes gård, Osen, Hedmark
Fersk gårdsmelk fra Kilnes gård, Hegra, Trøndelag
Karamelliskrem fra Reins Kloster i Rissa, Trøndelag
Årets ost
Heidalsost fra Heidal ysteri i Heidal, Oppland
Fønix fra Stavanger Ysteri, Rogaland
Brilliant Brie fra Thorbjørnrud Ysteri, Jevnaker, Viken
Holtefjell, vellagret fra Eiker Gårdsysteri i Hokksund, Buskerud
Årets sjømat
Seifilet, skinn og benfri fra Reinhartsen i Kristiansand, Agder
Krabbeklør, gigant fra Hitramat, Trøndelag
Fylt krabbeskjell fra Hitramat, Trøndelag
Årets sjømat foredlet
Størm, tørrfiskskinn fra Hrogn, Tromsø
Sikrogn – Aursundkaviar fra Rørosfisk AS og Femundmat AS, Trøndelag
Gravet Laks fra Garnvik/Garnviks Røkeri, Frøya, Trøndelag
Årets søtsak
Vaffelhjerte fra Sverre Sætre Konditori, Oslo
Chilli 50% fra Xoco, Sandnes, Rogaland
Tinved konfekt med hvit sjokolade fra Fjåk sjokolade i Eidfjord, Hordaland
Årets bakst
Sirupstynnkake etter Bestemors oppskrift fra Rendalen, Sirupstynnkakebakeriet i Brumunddal, Hedmark
Fermentert Frøknekk fra Lykkemat, Selbu, Trøndelag
Granola fra Grini hjemmebakeri, Eidsmarka, Viken
Årets sider
Lagmann Sider fra Aga Sideri, Ullensvang i Hordaland
Humlepung fra Aga Sideri, Ullensvang i Hordaland
57/2 fra Store Naa Siderkompani, Ullensvang i Hordaland
Årets drikk
Discovery Eplemost fra Hardangergutane, Ullensvang, Hordaland
Lundeby Rabarbradrikk fra Lundeby Gård, Råde i Østfold
Solbærsaft fra Røyse Bærpresseri, Hønefoss, Buskerud
Årets øl
Imperial Gulrot Gose fra Drum Brew i Arendal, Agder
Rye Hard 1.0 fra Central Bybryggeri i Flekkefjord, Agder
Hoppy Fairytale fra Hogna brygg, Singsås i Midtre Gauldal, Trøndelag
To nye helsepriser
Helseminister Bent Høie har lansert to nye priser som skal hedre matbransjeaktører for innsatsen for et sunnere kosthold. Disse skal også deles ut under finalen i Stavanger:
Intensjonsavtalens utmerkelse for sunnere produkter
Intensjonsavtalens utmerkelse for sunnere markedsføring