Prosjektleder for «DigiSpek», Karl Helge Albretsen, og fabrikksjef Inghild Lysne Sanden ved Nortura Sogndal.

Nyheter

Forskningsmillioner skal løfte Norturas spekepølser

Nortura har fått 14,7 millioner kroner fra Forskningsrådet til prosjektet «DigiSpek», som skal forbedre norsk spekematproduksjon.

Publisert Sist oppdatert

Norsk fenalår har for lengst markert seg i verden, og har siden 2017 hatt den prestisjetunge kvalitetsbetegnelsen «Geografisk beskyttelse i EU» – i celebert selskap med fransk champagne og italiensk parmaskinke.

Innovasjon med gevinster

Nå skal et innovativt prosjekt ta spekematproduksjonen i Nortura enda et skritt videre. Ved Nortura Sogndal skal det fra januar 2022 og i årene fremover utvikles og iverksettes et digitalt prosess- og beslutningsstøttesystem. Det skal annet gi mer forutsigbar produksjon, redusert matsvinn og en enda bedre kvalitet på de norske spekepølsene. Nortura fikk nylig bevilget 14,7 millioner kroner fra Forskningsrådet til prosjektet, som er kalt «DigiSpek».

– Produksjonen av spekemat ved våre anlegg er ekte håndverk, og Nortura har som ambisjon å digitalisere relevante deler av dette. «DigiSpek» skal kombinere bedriftens håndverksmessige kunnskap med eksisterende og nye produksjonsdata for å optimalisere styringsprosessene. Spekepølseproduksjon en av kjøttindustriens mest komplekse prosesser. Dette krever forskning innen mange fagfelt for å lykkes. Vi vet at små variasjoner kan gi store utslag når det kommer til spekemat, så dette blir veldig spennende, sier Per Berg, direktør for nyskaping i Nortura.

Automatisk datainnhenting

Ved Nortura Sogndal produseres det i dag rundt 2.000 tonn spekepølse årlig. I tillegg produserer anlegget en betydelig mengde pinnekjøtt. Store deler av arbeidet i det nye prosjektet vil gå ut på å identifisere og måle riktige kontrollvariabler gjennom hele spekematprosessen.

I dag er dette i stor grad basert på ressurskrevende manuell innsamling og analyse, basert på praktisk erfaring.

– Automatisk innhenting av data fra sensorer og analyser ved hjelp av styringssystemene vil være til stor hjelp når operatørene skal gjøre justeringer og beregne når de ulike spekepølsepartiene vil være ferdig modnet og av rett kvalitet. Dataene skal integreres i brukervennlige digitale produksjonsstyring- og rapporteringsløsninger, forklarer fabrikksjef Inghild Lysne Sanden.

Lokalt og nasjonalt samarbeid

Nortura vil samarbeide tett med Sintef Digital, Sintef Manufacturing, Animalia, Høyskolen på Vestlandet avdeling Sogndal, Rocketfarm i Sogndal og IRTA i Spania for å løse de ambisiøse forskningsmessige- og utviklingsmessige målene som er satt for prosjektet.

– Dette er en stor satsing for spekematproduksjonen generelt og for Nortura Sogndal. Vi kjenner ikke til at det er gjort noe lignende tidligere. Vi gleder oss veldig til oppstarten i januar, sier Sanden.

Prosjektet er delfinansiert av Forskningsrådet og har en varighet på fire år.

I løpet av 2021 skal Forskningsrådet dele ut totalt 1,35 milliarder kroner deles ut til innovasjonsprosjekter i næringslivet. Bedrifter kan søke gjennom hele året og Forskningsrådet vil gjøre ytterligere tildelinger senere i 2021.

– Innovative bedrifter styrker landets skaperkraft og konkurranseevne. Det trenger vi i en verden der vi skal bidra til å løse utfordringer knyttet til blant annet klimaendringene og etterdønningene av pandemien, sier næringsminister Iselin Nybø.

Powered by Labrador CMS