Bananen er ferdig innpakket i naturlig emballasje, og passer godt som et mellommåltid.

Frukt & grønt

– For mange bananer ender som søppel

– Bananer er den mest populære frukten i Norge. Totalt sett spiser vi i snitt nesten 16 kilo, altså over 90 bananer hver i året. Resultatet er dessverre at for mange bananer ender som søppel. Det er ikke bra, men vi kan alle gjøre en innsats for å begrense svinnet, sier Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Publisert Sist oppdatert
Mye mat går til spille, både i butikk og hjemme på kjøkkenbenken i løpet av et år. Ifølge Matsjokket på NRK kaster norske butikker rundt 40.000 bananer hver dag. På et år utgjør det rundt 14 millioner bananer.

Her er ti tiltak du kan tipse kundene dine om for å redde en banan:

  1. De kan velge de single bananene i butikken
  2. De kan lage smoothie
  3. De kan lage smoothiebowle til frokost
  4. De kan spise en banan til kvelds
  5. De kan knuse bananer i havregrøten
  6. De kan lage en banankake
  7. De kan lage bananpannekaker
  8. De kan skrelle, dele i biter og legge modne bananer i fryseren
  9. De kan oppbevare bananene i romtemperatur
  10. De bør ikke la epler og bananer ligge sammen – da blir bananene fortere brune

– Banan inneholder vitamin B6, folat, kalium og fiber. Som en del av et sunt kosthold og en aktiv livsstil bidrar vitamin B6 og folat til å redusere trøtthet og slitenhet og bidrar til et normalt immunforsvar. De samme næringsstoffene bidrar også til å opprettholde normal psykologisk funksjon. Takket være kaliuminnhold, vil det å spise bananer bidra til å styrke musklene mens det fremmer raskere restitusjon etter en treningsøkt, skriver Opplysningskontoret for frukt og grønt i en pressemelding.

Banan dyrkes i dag i det tropiske beltet langs ekvator både i Amerika, Asia og Afrika. Norge har importert bananer siden 1905.

Powered by Labrador CMS