– Ikke alle gikk på godterismellen, en fersk undersøkelse viser at mange av oss tok bevisste valg for å styre unna usunn mat, sier Iselin Bostrand Sagen i Opplysningskontoret for frukt og grønt. Foto: OFG

Frukt & grønt

– Ikke alle gikk på godterismellen

Rett etter at koronatiltakene trådte i kraft, kunne man lese at dagligvarebutikkene rapporterte om stor økning i salg av søtsaker. Men ikke alle gikk på godterismellen; en fersk undersøkelse viser at mange tok bevisste valg for å styre unna usunn mat.

Publisert Sist oppdatert

Under koronakrisen har nordmenn handlet mer i dagligvarebutikker fremfor kantiner, kafeer og restauranter. Mange har kjøpt mer løk, gulrot og potet enn tidligere, og Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) har vært interessert i å finne ut hvorfor så mange valgte å kjøpe mer av dette.

På bestilling fra OFG ble det derfor gjennomført en landsrepresentativ spørreundersøkelse med 1054 respondenter av Norstat i mai. Respondentene kunne krysse av for om de hadde spist ulike grønnsaker i mer eller mindre grad etter koronatiltakene, samt om de hadde spist mer eller mindre frukt, potet, og salat. For å få vite mer om hvorfor de som spiste mer, hadde økt inntaket sitt, kunne respondentene legge igjen en kommentar.

– 8 prosent har spist mer gulrot enn de pleier, og 14 prosent har spist mer frukt etter koronatiltakene, og vi har fått innsikt i hvorfor, forteller ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen i OFG i en pressemelding.

– Basert på kommentarene synes jeg det virker som at det er veldig mange kostholdsbevisste nordmenn der ute. Som snacks på hjemmekontoret har mange valgt gulrot og frukt fordi det er sunt og godt, og det er jo akkurat det jeg ville ha rådet dem til også. Fylle på med det som gjør godt, for å få mindre plass og sug etter søtt når man kjeder seg litt, eller er småsulten.

Forbrukerne forteller at gulrøtter var fint å kjøpe inn fordi de har lang holdbarhet, smaker godt, er både sunt og billig, er enkel å spise som et kjapt mellommåltid og at de har brukt den i hjemmelaget mat. Vi tror at for mange har gulroten vært et bevisst valg for ikke å falle for andre fristelser i skuffer og skap.

– Parallelt med at mange har økt forbruket sitt av frukt og grønt, har noen også spist mindre av det etter at tiltakene trådte i kraft. Vi vet fra tidligere undersøkelser at de som kjøper mat i en kantine spiser mer grønt enn de som lager lunsj selv, så det kan se ut til at de som er vant til kantinelunsj spiser mindre grønt når de lager lunsjen hjemme, sier Sagen, som mener det er mye å lære av dem som har gjort det enkelt.

– Å ta seg en gulrot eller frukt er både enkelt, sunt og godt. Et godt tips er å tenke at du skal fylle halve tallerkenen med frukt, bær eller grønnsaker til hvert måltid. Lunsjen kan for eksempel være en brødskive med pålegg og agurk, og en knasende god gulrot. Hva med grillet kjøtt eller fisk, grillet spisspaprika, blomkål, løk og ovnsbakte potetbåter til middag?

Mange forteller at de har spist mer poteter, grønnsaker og frukt fordi de har vært mer hjemme og har hatt mer tid til å lage hjemmelaget mat. 13 prosent har spist mer friske grønnsaker etter koronatiltakene og 8 prosent har spist mer poteter.

– Mange forteller at de har fått tid til å lage mer hjemmelaget mat, og at de derfor har brukt mer potet, gulrot, løk, og frisk salat. I den vanskelige tiden synes jeg det er positivt at så mange har brukt tiden til å lage mer hjemmelaget mat, og at de forteller at de har prøvd seg frem med litt nye retter. Dette er fin kunnskap å ta med seg når den hektiske hverdagen starter igjen.

Ernæringsrådgiveren forteller at hun håper at mange har fått noen gode matopplevelser med mer poteter og rotgrønnsaker, som de tar meg seg videre også etter at de normale hverdagene er tilbake.

– Får man det godt innarbeidet og finner noen enkle og gode oppskrifter man liker, trenger det ikke å ta så lang tid å tilberede mat med mye grønnsaker og poteter.

Er hverdagen lagt opp slik at det ikke er tid til å lage seg en enkel og god middag, er det noe som skurrer, mener Sagen, og tilføyer:

– En god og næringsrik middag er viktig for helsen, men tiden rundt bordet sammen som familie er minst like viktig.

Powered by Labrador CMS