Analysesjef Tore Angelsen i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) la frem gode nyheter i dag.
Analysesjef Tore Angelsen i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) la frem gode nyheter i dag.

Forbruket av frukt og grønnsaker stiger for første gang siden 2019

En god nyhet både for folkehelsen og dagligvarebransjen: Etter vedvarende nedgang og et elendig fjorår, stiger forbruket av frukt og grønnsaker kraftig.

Publisert Sist oppdatert

Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) presenterte idag svært positive tall for forbruk av frukt og grønnsaker:

  • Gjennomsnittlig inntak av frukt og grønt har økt fra 2,9porsjoner i fjor til 3,3 porsjoner i år
  • Andelen av befolkningen som spiser minst 5 porsjoner fruktog grønt om dagen har økt fra 18,6 prosent i fjor til 24,5 prosent i år

Tallene er hentet fra den ferske undersøkelsen «5 a dayEurope», som Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) har gjennomført årligsiden 2017. Undersøkelsen er i år utført av Kantar og kartlegger forbruket avfrukt, bær og grønnsaker i ulike europeiske land.

Norge har den største økningen i forbruk, sammenlignet med andre europeiske land.

Årsakene er flere

– Dette er gledelige tall etter mange år med negativutvikling. Vi tror den positive utviklingen delvis skyldes økt bevissthet rundtnye nasjonale kostråd som ble lagt frem 15. august i år, der anbefalingene forfrukt og grønt ble oppjustert til minst 5, og helst 8 porsjoner om dagen, sieranalysesjef Tore Angelsen i OFG i en pressemelding.

I tillegg til mye omtale i pressen rundt de nye kostrådene,har aktører i den grønne verdikjeden samlet kreftene for å gjennomførekoordinerte påvirkningstiltak for å få forbrukere til å spise mer frukt oggrønt.

Roser kjedene

En samlet grøntnæring står bak prosjektet «Grøntløftet» somble lansert samtidig med nye kostråd og der formålet er å få forbrukere til åspise i tråd med kostrådet for frukt og grønt.

– Coop, Norgesgruppen og Rema 1000, med andre aktører, harlansert egne store kampanjer for å øke salget av frukt og grønt. Den massiveinnsatsen kan også ha medvirket til positiv effekt på forbrukernes valg, sier Angelsen.

Til tross for dyrtid og kraftig prisvekst, negative effekterav koronaårene, viser undersøkelsen også at prisen på frukt og grønt har mindrepåvirkning på forbrukernes valg, sammenlignet med tilsvarende undersøkelse i2023.

Konserndirektør Trude Sleire i Bama gleder seg også over tallene:

– Vi er i veldig fornøyde med at inntaket nå øker. Det er et godt stykke igjen til vi når målet om minst 5 og helst 8 om dagen, men vi skal stå på videre for ytterligere økning de neste årene, sier hun.

Prisen betyr mindre

– Nå ser det ut somtrenden har snudd når det gjelder pris. Det at frukt og grønt er norskproduserter igjen blitt viktigere, mens pris har fått mindre betydning. Folk flest erkanskje mer optimistiske når det gjelder egen økonomi fremover. Det kan nå seut som vi er tilbake til normalen. Det er gledelig, og vi håper denne positivetrenden vil fortsette i årene fremover, sier Angelsen i OFG .

Powered by Labrador CMS