Daglig leder i Handelens Miljøfond, Cecilie Lind, vil endre folks vaner. Foto: Max Emanuelson

Nyheter

Vil endre folks søppelvaner

En av vanene Handelens Miljøfond mener nordmenn burde endre, er å bruke plastposen fra handleturen til søppelkassa. Restavfallsposer på rull er et bedre alternativ.

Publisert Sist oppdatert

Handelens Miljøfond tror at mange ikke vet om alternativet restavfallsposer på rull, selv om det finnes i alle dagligvarebutikker. Posene på rull inneholder minst 50 prosent mindre plast enn en vanlig plastpose fra butikken. Å bytte ut plastposen med et handlenett og avfallsposer på rull er derfor en god vane nordmenn burde ta med seg inn i det nye året, mener miljøfondet.

Fra 151 til 40 poser

På tampen av 2022 lanserte EU-kommisjonen nytt forslag til nytt emballasjedirektiv. Utkastet innebærer blant annet et forslag til krav om maksimalt 40 plastposer per person innen 2026. Norge ligger et godt stykke unna dette målet i dag. I 2021 var status 151 plastposer per person.

– For å nå målet med 40 poser per person, må hver og en av oss redusere innkjøpet med over 100 poser. For nordmenn flest betyr det at flere vaner må endres, sier Cecilie Lind, daglig leder i Handelens Miljøfond i en pressemelding.

Bruk restavfallsposer på rull

I Norge brukes plastposene til mer enn bare handleturen. De fleste bruker også plastposer til søppelbøtta. I plastposerapporten for 2021 som hvert år publiseres av Handelens Miljøfond ble det antatt at rundt 83 prosent av bæreposene ble gjenbrukt som avfallspose.

– Det er en godt innarbeidet vane, og mange vet ikke hva alternativet er. Vi jobber for å redusere plastposebruken i Norge, og oppfordrer så ofte vi kan til bruk av handlenett. Et av de første spørsmålene vi får er hva man da skal bruke til søppelkassa. Svaret er restavfallsposer på rull! Og vi sparer store mengder plast, og penger, på å gjøre nettopp det. Det burde motivere til å innføre nye gode vaner, sier Lind.

Kan spare 5000 tonn plast

Norwaste har på oppdrag for Handelens Miljøfond regnet på hva det vil innebære i plastbesparelser å redusere antall plastbæreposer til det foreslåtte EU-taket og erstatte de med avfalllsposer på rull.

– Ved å erstatte 410 millioner av plastbæreposene med avfallspose på rull reduserer vi det norske plastforbruket med nesten 5000 tonn. Det tilsvarer vekten av mer enn 3000 biler. Årsaken er at avfallsposene er lettere. I tillegg kan de være bedre egnet med egen lukkeløsning, sier Henrik Lystad fra Norwaste, som har gjennomført studien. Han påpeker at dette forutsetter at handlenettet blir tatt i bruk når man skal i butikken.

Varierer fra kommune til kommune
nnsamling i husholdningsavfall er kommunalt ansvar og løsningene varierer fra kommune til kommune.
Det er ikke alle avfallstyper og steder som avfallsposer på rull er like godt egnet til.
Saken fortsetter under annonsen
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('js-dfp-tag-dagligvarehandelen_no_article_2'); });
Matavfall samles ofte inn i egne poser som distribueres av kommunen
Mange kommuner samler også plastemballasje i egne poser som distribueres av kommunen
I områder med avfallssug er det viktig at posene ikke går i stykker under transporten, så her kan det være strengere krav til posetykkelsen.
Er du i tvil bør du sjekke med kommunen du bor i om eventuelle krav til avfallsposer.
Restavfallsposer på rull selges i alle dagligvarebutikker. Foto: iStock

­

Powered by Labrador CMS