Norske Spirer AS trekker tilbake flere produkter på grunn av mistanke om salmonella.
Norske Spirer AS trekker tilbake flere produkter på grunn av mistanke om salmonella.

23 smittet i stort utbrudd av salmonella

Flere produkter trekkes fra markedet etter at Mattilsynet har avdekket et stort utbrudd av salmonella. Flere andre etater bistår.

Publisert Sist oppdatert

Hittil er over 23 personer fra ni ulike fylker bekreftet smittet, hvorav 16 er kvinner. Åtte personer har så langt vært innlagt på sykehus.

Salmonella utgjør en alvorlig helsefare. De vanligste symptomene på sykdommen er diaré, magesmerter, kvalme og eventuelt feber.

Mattilsynet mistenker at økologiske alfalfaspirer kan være kilden til utbruddet. De ber derfor alle som kan ha dette hjemme, om å kaste disse.

– Har du spirer kjøpt i butikken i løpet av de siste 3 ukene, ber vi deg kaste disse. Rådet gjelder også blandingsprodukter hvor alfalfaspirer er en ingrediens, sier fagdirektør Karina Kaupang i Mattilsynet i en pressemelding.

– I det pågående nasjonale utbruddet er det mange som har spist alfalfaspirer, legger hun til.

Trekker tilbake fem produkter

Fem produkter fra produsenten Norske Spirer A/S trekkes tilbake, opplyser Mattilsynet fra markedet. Hvis man har noen av disse produktene hjemme, råder Mattilsynet deg til å kaste det:

  • Gartner Alfalfaspirer 100 gram
  • Gartner – Spicy 50 gram
  • Norske spirer Alfalfa 100 gram
  • Norske spirer – Skjærgård 75 gram
  • Norske Spirer Spicy 75 gram

– Rådet gjelder også om du har kjøpt blandingsprodukter hvor alfalfaspirer er en ingrediens, som for eksempel sandwicher, baguetter, salater, wraps og lignende, opplyser Mattilsynet

Tilbaketrekkingen gjelder siste forbruksdag fra 27.11.24 til og med 11.12.24. Produktene er solgt i de fleste norske dagligvarekjeder over hele landet.

De vanligste symptomene på salmonella inkluderer diaré, magesmerter, kvalme og feber.

Trolig felles smittekilde

Analyser viser at alle de smittede har fått påvist bakterier med lik genetisk profil, noe som peker mot en felles smittekilde, opplyser Folkehelseinstituttet (FHI).

Spirer produseres ofte under forhold med høy fuktighet og temperatur, noe som gir ideelle vekstvilkår for bakterier, ifølge Mattilsynet.

– FHI har også tidligere i år sett en økning i tilfeller med salmonellainfeksjon hvor spirer har vært mistenkt som årsak til sykdommen. Vi har derfor undersøkt spirer i detalj i samarbeid med Mattilsynet, sier fungerende seksjonsleder Umaer Naseer ved smittevern og beredskap i FHI.

FHI etterforsker utbruddet i samarbeid med aktuelle kommuneoverleger, Mattilsynet, Veterinærinstituttet og de mikrobiologiske laboratoriene.

Powered by Labrador CMS