– Joikapakningen reduserer samene til karikaturer og mytefigurer, sier Christina Hætta, leder av Samerådets kulturavdeling.

Nyheter

Nok er nok for samene

Samene sier nei til Norturas «stereotypiske framstilling av samene» på Joika-kakene.

Publisert Sist oppdatert

– Joikapakningen reduserer samene til karikaturer og mytefigurer. Det handler om å respektere vår kultur og vår rett til å definere oss selv og hvordan vi blir fremstilt, sier Christina Hætta, leder av Samerådets kulturavdeling.

Vi retter kritikken vår mot Nortura

Samerådet er samenes ideelle, kulturpolitiske og politiske samarbeidsorganisasjon bestående av samiske medlemsorganisasjoner i Finland, Norge, Russland og Sverige. Samerådet ble grunnlagt i 1956 og er en av verdens eldste urfolksorganisasjoner. En av hovedoppgavene til rådet er «å fremme og sikre samenes og andre urfolks interesser og rettigheter».

Eksistert i 60 år

Joikakaker i viltsaus har eksistert siden 1960, samegutten på emballasjen har vært den samme siden.

Debatten om framstillingen av samene på emballasjen har blusset opp med ujevne mellomrom. Nå sier altså Samerådet stopp.

– Nå vil vi søke dialog med Nortura for få endret både logoen og navnet, sier Christine Hætta.

Ønske om dialog hilses velkommen av Nortura. Hør bare hva kommunikasjonsrådgiver Marthine Haugen Petersen sier:

– Vi tar gjerne en prat med Christine Hætta. Vi har allerede planer om å modernisere designet og skal selvfølgelig ta med oss tilbakemeldingene som har kommet inn i den prosessen.

Reagerer på samarbeid

Hætta forteller at den norske appen Tise, for salg av brukte klær og interiørartikler, har gått sammen med Nortura for å promotere den nye og bærekraftige emballasjen joikakaker.

– Det er veldig bra at man har fokus på miljø og bærekraft, men i 2020 burde man kunne forventet et økt fokus på kulturell bærekraft og at kommersialisering av vår kultur også kommer vårt samfunn til gode, sier Hætta.

Gjenbruksappen Tise lanserte mandag en Joika-konkurranse på Instagram, der deltakerne kunne vinne klær med Joika-logoen på. Etter en rekke reaksjoner ble innlegget slettet.

– Vi retter kritikken vår mot Nortura, sier Hætta i Samerådet til Matindustrien.

Inspirert av samekofter

«Den røde fargen og den gule og svarte borden har inspirasjon fra samekofter. Samegutten er det Knut Yran som har tegnet. Yran deltok på verdensutstillingen for tegninger i Berlin og vant konkurransen. Derfra tok samegutten veien til Joikaboksen», skriver Nortura på sine nettsider om Joika.

Nortura fikk under messene Smak og Holdbar 2020 i mars prisen for Årets innovasjon innen produksjon og emballering for sin overgang fra hermetikkbokser til kartong, der Joika er en del av sortimentet.

Powered by Labrador CMS