Økologisk produksjon av mais gir like store, eller større avlinger, enn konvensjonell produksjon, viser nyere forskning fra Iowa State University. Foto: Erik Røed, Økologisk Norge

Økologi

– Økologisk er mer lønnsomt

Økologisk produksjon av soya og mais gir like store, eller større avlinger, enn konvensjonell produksjon, viser nyere forskning fra Iowa State University.

Publisert Sist oppdatert

Økologisk er mer lønnsomt, konkluderer Iowa State University (ISU). I 23 år har universitetet sammenliknet konvensjonell og økologisk matproduksjon gjennom forskningsprosjektet Long-Term Agroecological Research experiment (LTAR), skriver Økologisk Norge i en pressemelding.

I rapporten The Long-Term Agro-ecological Research (LTAR) experiment skriver forskerne blant annet at økologiske avlinger er mer innbringende enn konvensjonelle, selv med redusert avling. Dette på grunn av lavere produksjonskostnader kombinert med høyere premiumpriser.

På ISU Neely-Kinyon Research and Demonstration Farm har de siden 1998 forsøkt å finne frem til en produksjonspraksis som kan gi tilstrekkelige avlinger, kornkvalitet og jordfruktbarhet i overgangen til og i økologisk produksjon. Forsøket har blant annet sammenliknet konvensjonelt og økologisk dyrket mais og soya i veksskifte med havre og alfa-alfa.

Ifølge LTAR gir økologisk mais og soyaproduksjon i et langtidsperspektiv like store, eller større avlinger, enn konvensjonell dyrket mais og soya.@

På prosjektets siste markvandring i 2020 viser Kathleen Delate, professor ved Iowa State University, økologisk dyrkede soyaplanter som både er høyere og har et kraftigere bladverk enn de konvensjonelt dyrkede soyaplantene på gården. I tillegg ser man at mens de økologiske plantene i mindre grad var angrepet av skadedyr, viste den konvensjonelle avlingen tegn på både skadedyrangrep og resistens mot de kjemisk-syntetiske plantevernmidlene som var brukt.

Powered by Labrador CMS