Innovasjonsleder i Tine, Camilla Heggelund, og meierisjef ved Tine meieriet på Jæren, Kjetil Thu, vil utnytte alt i den norske melka enda bedre for å unngå matsvinn.

Leverandørnytt

– Vil ikke lenger gråte over spilt melk

Hvert eneste år kaster matindustrien over 130.000 tonn mat i Norge. Sammen med det norske oppstartsselskapet ReSourcer vil Tine utnytte melka enda bedre for å unngå matsvinn.

Publisert Sist oppdatert

Når Tine lager melk, ost og andre meieriprodukter, sitter de igjen med melkerester i ulike former. Selv om Tine bruker mye av dette videre i egen produksjon, forsvinner over 150 millioner liter hvert eneste år til dyrefôr og avfall.

– Vi i Tine vil ikke lenger gråte over spilt melk, og ønsker å utnytte den fantastiske melka vår fullt ut. Når vi lager Norvegia og Jarlsberg, skiller vi ut myse, en væske som fortsatt er full av gode næringsstoffer. Tenk om mysen og de andre næringsrike restene våre kan bli viktige ingredienser i medisin, sminke eller kanskje emballasje? Med god hjelp fra de dyktige gründerne i ReSourcer skal vi se på det som blir igjen av melka vår med nye øyne, sier innovasjonsleder Camilla Heggelund i Tine i en pressemelding.

Meieribransjen er ikke alene med å sitte igjen med tonnevis av rester etter egen produksjon, også kalt restråstoff. I Norge lages det 2 millioner tonn restråstoff, på tvers av industrier, som kan brukes igjen hvert eneste år. Bare 30 prosent utnyttes godt i dag, anslår ReSourcer.

– I dag kaster vi ressurser, som kunne vært utnyttet mye bedre. Derfor er nøkkelen å finne nye måter å bruke det på. Klarer vi det er det ikke bare bra for klima og miljø, men det skaper i tillegg nye inntektsområder, sier Håvard Hansgård, som er daglig leder i oppstartsselskapet ReSourcer.

ReSourcer håper å finne kjøpere som vil teste ut Tines unike restråstoffer i helt nye produkter. Her går nye kommersielle muligheter hånd i hånd med en mer bærekraftig produksjon.

– Det som er avfall i dag kan bli en dyrbar ingrediens dersom vi lykkes i jobben med å finne rett produkt til rett marked, sier Hansgård.

Powered by Labrador CMS